.

.

واکنش رسانه های مختلف داخلی به بورسیه ها

روابط عمومی وزارت علوم روز گذشته در اطلاعیه ای نتیجه بررسی بورسیه های غیرقانونی را اعلام کرد. بررسی ای که از زمان استیضاح رضا فرجی دانا وزیر علوم سابق 3 ماه زمان برای اعلام نتیجه آن در نظر گرفته شد. 3 ماه تمام شد و نتیجه بررسی  این بود که وزارت علوم در این اطلاعیه از لغو بورس ۸۴۰ نفر، بی توجهی وزیر اسبق علوم (کامران دانشجو) به اعتراض ها درباره روند انتخاب بورسیه ها، احتمال لغو بورس ۱۲۴۱ نفر و پیگیری قضایی مسئولان متخلف خبر داد.
 
 نایت اسکین
واکنش ها به این خبر اما متفاوت بود. این اطلاعیه باعث شد برخی رسانه ها همچنان بر جنجال، تهمت و افترای بورسیه ها تاکید کنند و به بازی با اعداد این گزارش بپردازند و عده ای تنظیم کنندگان اطلاعیه را به ناشیانه رفتار کردن متهم کنند. اما از طرف دیگر رسانه هایی از اعلام به موقع نتایج بررسی بورسیه های غیر قانونی می گویند.

این رسانه ها گزارش وزارت علوم  را عاملی می دانند که منجر به استیضاح زودهنگام فرجی دانا شد و روحانی را وادار به معرفی سومین گزینه برای وزارتخانه بعد از 14 ماه از شروع به کار دولتش کرد. در ادامه واکنش رسانه های مختلف به گزارش بررسی بورسیه های غیر قانونی آمده است:
ردیف نام رسانه واکنش به گزارش بررسی بورسیه ها
1 روزنامه کیهان

نکته قابل توجه پیرامون این اطلاعیه آنکه، تنظیم کنندگان آن در اقدامی جالب 508 نفر از بورسیه‌شدگان خارج به داخل را مشمول لغو بورس، ادامه تحصیل با هزینه شخصی و بازگرداندن هزینه‌های پرداختی وزارت دانسته‌اند! در همین رابطه اولین سؤالی که درباره 508 نفر مذکور به ذهن خطور می‌کند این است که اگر بنابر ادعای وزارت علوم این افراد فاقد شرایط معدلی و سنی برای بورسیه شدن بوده‌اند، پس چرا علیرغم لغو امتیاز بورس، اجازه ادامه تحصیل به ایشان داده می‌شود؟!

در بندی از اطلاعیه 500 نفر شاغل همزمان با تحصیل شناخته شده‌اند که درباره این گروه نیز لغو بورس، ادامه تحصیل هزینه شخصی و بازگرداندن هزینه‌های وزارتی عنوان شده است. این در حالیست که استعفا از شغل تا هنگامی که حکم بورس برای شاغلین ابلاغ یا صادر نگردیده، معنی نداشته و تحصیل ایشان همزمان با اشتغال، بلامانع است با این حساب رأی صادره در خصوص 500 نفر بورسیه شاغل نیز با ابهام و تناقض قانونی جدی مواجه خواهد بود.

2 روزنامه جوان نتایج بررسی وضعیت بورسیه های تحصیلی از سوی وزارت علوم در حالی اعلام می شود که طی ماه های گذشته بهانه بهره برداری های سیاسی بسیاری از سوی برخی دولتمردان دولت یازدهم و حتی بالاترین مقام اجرایی کشور قرار گرفت. اما تمام آنچه برای نقدها و انتقادهای تند و تیز با ربط و بی ربط مورد بهره برداری قرار گرفت روز گذشته در قالب انتشار گزارشی ناظر به برخی تخلفات تحصیلی منتشر شد. گزارشی که نهایتا 36 نفر یعنی کمتر از یک درصد از افراد بورسیه شده را مستوجب جلوگیری از اداه تحصیل دانست و خود موید تعمد در ایجاد موجی است که بی دلیل رنگ و بوی سیاسی گرفت
3 فارس کامران دانشجو وزیر اسبق علوم در گفت و گو با فارس تأکید کرد که انتشار لیست اسامی بورسیه‌ها جرم است و باید از طرف مراجع ذیصلاح پیگیری شود. قضیه بورسیه‌ها وی را یاد «بگم، بگم» زمان انتخابات سال 88 می‌اندازد و تأکید دارد نوری که با 4 سال آرامش توأم با فعالیت علمی، سیاسی و فرهنگی در دانشگاه‌ها تابیده شد و با حاصل فعالیت جامعه دانشگاهی پیشرفت‌های علمی و فناوری فراوانی را به ارمغان آورد خورشیدی نیست که با این «بگم، بگم‌»های جدید زیر ابر برود.
4 تسنیم

عده ای از مسوولان دولت دهم و نمایندگان مجلس در گفت و گو با تسنیم از دروغ بودن ادعاهای فرجی دانا و قصور دولت اصلاحات صحبت کردند:

قاسم جعفری سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی با اشاره به اطلاعیه وزارت علوم درباره بورسیه‌ها، گفت: آقایان ابتدا، سونامی تبلیغاتی برای بهره‌برداری سیاسی راه‌اندختند و گفتند، بورسیه 3 هزار و هفتصد نفر مورد اشکال است اما اکنون در اطلاعیه خود مدعی شدند که تنها 36 نفر نمی‌توانند ادامه تحصیل دهند.

غلامرضا خواجه‌سروی معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دولت دهم هم گفت: تصور شخصی من این است که کلّیت ماجرای بورس در راستای تلاش برای حذف جریان مؤمن و متدین آموزش عالی کشور و پیشگیری از حضور نیروهای موؤمن و انقلابی در نظام آموزشی کشور است. او ادامه داد: در دوران اصلاحات طبق آمارهایی که وجود دارد 70 درصد بورسیه‌هایی که به خارج رفته‌اند دیگر بازنگشته‌اند.

حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز درباره اطلاعیه اخیر وزارت علوم در مورد تعداد بورسیه‌‌های قانونی و غیرقانونی، گفت: این اقدام اخیر وزارت علوم مبنی بر انتشار تعداد بورسیه‌های قانونی و غیرقانونی نشان‌دهنده این است که در گذشته اطلاعات ناصحیح و بی‌اساسی به فرجی‌دانا وزیر علوم سابق در این زمینه داده شده است.

فرهاد بشیری عضو کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی طبق گزارش وزارت علوم تنها 36 مورد از ادامه تحصیل منع شده‌اند که این نشان می‌دهد متخلفان، کمتر از یک درصد هستند اما همین چند ماه پیش آبروی کل بورسیه‌ها را بردند.

علی‌اکبر متکان عضو شورای مرکزی بورس در دولت دهم و معاون سابق اداری و مالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: با اطلاعیه‌ای که وزارت علوم ارائه داد مشخص شد در یک برنامه‌ریزی از پیش تعیین شده خواستند از یک مسئله عادی بحران بسازند که با دقت در این موضوع به‌راحتی می‌توان به ضد و نقیض گویی‌های مسئولان دولتی و وزارت علوم پی برد.

5 شرق

دولت همزمان با بی‌سابقه‌ترین فشار‌های سیاسی علیه وزارت علوم، وعده خود برای بررسی و معرفی متخلفان بورسیه‌های غیرقانونی را محقق کرد. روابط‌عمومی وزارت علوم روز گذشته نتایج بررسی سه‌ماهه این وزارتخانه در رابطه با بورسیه‌های غیرقانونی پس از استیضاح رضا فرجی‌دانا را اعلام کرد. وزارت علوم در این اطلاعیه از لغو بورس ۸۴۰نفر، بی‌توجهی وزیر اسبق علوم (کامران دانشجو) به اعتراض‌ها درباره روند انتخاب بورسیه‌ها، احتمال لغو بورس هزارو241نفر و پیگیری قضایی مسوولان متخلف خبر داده است.

این اتفاق در شرایطی است که دولت در این مسیر که با دست‌انداز‌های سیاسی بسیاری همراه بود، وزیر علوم را که به گفته رییس‌جمهور، وزیری دانشمند بود نیز قربانی سیاسی‌کاری طیف خاصی از نمایندگان مجلس دید، اما به وعده خود با دانشگاهیان پابرجا ماند.

6 اعتماد

وزارت علوم جزییات گزارش بورسیه های غیرقانونی را اعلام کرد: همان گزارشی که نخستین بار رسانه یی شدن بخشی از آن از سوی وزارت علوم دولت یازدهم بهانه یی شد برای شروع مخالفت ها و سنگ اندازی ها از سوی کسانی که انتشار جزییات بیشتر در این زمینه را به مصلحت خودشان نمی دانستند: همان گزارشی که بیشترین وقت و انرژی رضا فرجی دانا، وزیر بی حاشیه و بی سر و صدای کابینه را گرفت و هر چند روز یک بار او را راهی کمیسیون آموزش مجلس می کرد و نهایتا با استیضاح زود هنگام او بعد از هشت ماه کار پر تنش، رییس جمهور را طی روزهای اخیر ناچار به معرفی سومین گزینه برای وزارتخانه بعد از 14 ماه از شروع به کار دولتش کرد.

ماجرا از این قرار بود که وزارت علوم دولت یازدهم پرده از تخلف و رانت های علمی در دولت نهم و دهم برداشت: تخلفی که البته پیش از آن مورد توجه دیوان محاسبات کشور هم قرار گرفته بود. تخلف علمی که نشان می داد قوانین وقت به راحتی دور زده شده و انواع بند و تبصره برای بورسیه شدن عده یی تنظیم شده است.

7 ایسنا  دکتر محمد زاهدی استاد دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر اینکه وزارت علوم در مورد پرونده بورسیه‌های غیرقانونی منصفانه عمل کرده است، گفت: اگر وزارت علوم بورسیه‌ها را منصفانه ارزیابی نمی‌کرد باید فاتحه حذف 3000 نفر خوانده می‌شد. لغو بورسیه 840 نفر نشان می‌دهد که مسئله به صورت کامل بررسی شده و بورسیه افرادی که واجد شرایط نبودند باطل شده است.
8 روزنامه اطلاعات

اینک که وزارت علوم گزارش این تخلفات را منتشر کرده، لازم است که خاطیان و مرتکبان آن را هم به مردم و دستگاه قضائی معرفی کند. در این شرایط آنچه در اطلاعیه وزارت علوم تحت عنوان «حداکثر اغماض» آمده است، معنایی ندارد، چه، وزارت علوم نباید و نمی‌تواند نسبت به کسانی که از موقعیت خود سوء استفاده کرده و مهمتر از آن، اعتماد مردم به حاکمیت را خدشه‌دار کرده‌اند، با حداکثر اغماض برخورد کند. در این میان اتفاقاً آنها که اصول‌گرای واقعی‌اند باید بر مجازات کسانی که به بنیاد اعتماد مردم به نظام آسیب‌زده و حیثیت دستگاه دولتی را زیر سئوال برده‌اند، بیشتر تأکید و پافشاری ‌کنند.

دستگاههای نظارتی و قضایی نیز باید از وزارت علوم بخواهند که مرتکبین این تخلفات را معرفی کنند. همانطور که رئیس قوه قضائیه اخیراً‌ گفت که به دادستان دستور داده است که رسانه‌هایی که راجع به فساد مطالبی منتشر می‌کنند رصد شوند تا با آنها برخورد لازم صورت گیرد، خوب است افراد و صاحب منصبانی که مرتکب این شکل از فساد شده‌اند را هم رصد کنند تا بلکه با آنها نیز برخورد قانونی صورت گیرد.

 

رسانه هایی که حرف از تهمت و افترا به بورسیه شوندگان را به میان می آورند در حالی مطرح می شود که می توان جواب برخی از ابهام های آنها را در  گزارش یافت: در بخش دوم این گزارش در مورد تحصیل افراد همراه با اشتغال آمده است: دیوان محاسبات طی نامه شماره 84/41200 به تاریخ 93/6/15 در 15 بند با ذکر موارد قانونی، تصمیمات پیشین برای "کلیه پذیرفته شدگان" را مورد سؤال قرار داده و در نامه ای دیگر به درستی، اشتغال همزمان با تحصیل را برای بورسیه ها مغایر قانون اعلام کرده است.

در مورد عدد 36 که خیلی از این رسانه ها به عنوان تعداد کل متخلفان از آن نام برده اند می توان گفت که کمتر از یک درصد متخلفان را شامل می شود.

در گزارش وزارت علوم آمده است: تعداد 840 مورد از بورس افراد این گروه لغو می شود. و در تبصره این گزارش بیان می شود: در این میان 1241 نفر نیز تاکنون نتوانسته اند اعلام نیاز از دانشگاه ها اخذ کنند که در صورت عدم توفیق تا 15 بهمن ماه 93، وضعیت ادامه تحصیل آنان تبدیل به هزینه شخصی خواهد شد. البته تعدادی از این افراد با کسانی که وضعیتشان، در بندهای 1-1 تا 4-1 بیان شد، همپوشانی دارد.

منبع سایت خبر آنلاین   کد خبر :47233

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.