.

.

نکات امنیتی در ارتباط با موبایل بانک

برنامه نوت گوشی شما جای مناسبی برای ذخیره اطلاعات نیست. مثل نوشتن رمز کارت بر روی کارت راه را برای سوء استفاده سود جویان باز می کند.
به گزارش جهان به نقل از باشگاه خبرنگاران، بانکداری موبایلی یا Mobile Banking در واقع سامانه ای است که از طریق تلفن همراه و به صورت سیار به کاربران خدمات بانکی ارائه می دهد. در این روش معمولا با نصب یک نرم افزار روی گوشی موبایل می توانید از خدمات بانکی مثل میزان موجودی حساب ، انتقال وجه و پرداخت قبوض استفاده کنید. 

    نایت اسکین

 البته خدمات متنوع دیگری نیز به کاربران ارائه می شود که بستگی به بانک مورد نظر شما دارد . از این موارد می توان به مشاهده چند گردش مالی اخیر ، درخواست دسته چک و … اشاره کرد .
هیچ کس دوست ندارد حساب بانکی اش خالی شود و برای پیدا کردن پولش ماه ها وقت هدر بدهد و بین شعب دادگاه و کلانتری ها سرگردان شود. ازسوی دیگر مزایای این سرویس هم چنان زیاد است که نمی توان از آن گذشت پس اگر می خواهید در امنیت کامل از موبایل بانکینگ استفاده کنید رعایت این نکات ضروری به نظر می رسد.

اولین توصیه، مراقب تلفن همراه خود باشید:
این بار نه به خاطر اینکه گوشی شما با ارزش است بلکه به این خاطر که سرقت موبایل شما به معنی سرقت تمام اطلاعات بانکی شما و درنتیجه خالی شدن حسابتان است.
اما برای اطمینان بیشتر برای اینکه اگر خدای ناکرده موبایل شما به سرقت رفت لازم است به این نکات توجه کنید.

1- برای گوشی تان رمز بگذارید.
قابلیت پاکسازی اطلاعات که معمولا با نام Remote Wipe شناخته می شود به شما کمک می کند که تمام اطلاعات گوشی خود را به صورت از راه دور پاک کنید . مسلما اگر گوشی شما گم یا دزدیده شود ، قابلیت Remote Wipe به کمک شما خواهد آمد . در اکثر گوشی های هوشمند می توانید از این قابلیت استفاده کنید .
البته برای فعال سازی آن ممکن است که نیاز به برنامه های جانبی داشته باشید . مثلا برنامه های امنیتی مثل آنتی ویروس ها به شما این امکان را می دهند . آنتی ویروس رایگان آواست یکی از این موارد است که علاوه بر قابلیت Remote Wipe به شما امکان مشاهده موقعیت مکانی گوشی را نیز خواهد داد .

کد IMEI واقعا مهم است و برای هر دستگاه موبایل نیز یک کد منحصر به فرد توسط شرکت سازنده تولید می شود . اما این کد به چه دردی میخورد ؟ فرض کنید گوشی شما به سرقت رفته است . شما هم برای گزارش این موضوع به پلیس مراجعه می کنید و پلیس هم این مورد را پیگیری خواهد کرد .
اما پلیس برای اینکه بتوانید موقعیت مکانی گوشی شما را تشخیص دهد و برای دستگیری سارق اقدام کند ، نیاز به کد IMEI دارد . این کد معمولا روی جعبه گوشی و در قسمت داخلی بدنه گوشی نوشته می شود . اما روش های دیگری نیز برای دستیابی به این کد وجود دارد . کافیست کد دستوری *۰۶# را از همان گوشی شماره گیری کنید تا کد مذکور نمایش داده شود . 
همچنین از طریق بخش تنظیمات آندروید و مراجعه به قسمت About Phone نیز می توان این کد را مشاهده کرد . پس در اولین فرصت این کد را یادداشت کنید تا علاوه بر باز پس گیری گوشی ، بتوانید مانع از سو استفاده های احتمالی نیز بشوید.
اما بنابر هر دلیلی گوشی خود را از دست دادید ، سریعا به یکی از شعب بانک مذکور مراجعه کرده و موضوع را گزارش دهید تا ضمن مسدود کردن فعلی حساب ، اطلاعاتی نظیر کلمات عبور خود را نیز تغییر دهید.

2- مراقب دانلودهای تان باشید
برخی تصور می کنند بد افزار ها مخصوص کامپیوتر هاهستند و موبایل آنها از این امر مصون است در صورتی که این تصور کاملا اشتباه است و اگر موقع دانلود کردن اطلاعات برروی موبایلتان دقت نکنید ممکن است موردهجوم قرار بگیرید.

 3- تنها از نرم افزار بانک خودتان استفاده کنید
تنها و تنها از نرم افزار هایی که بانکتان طراحی کرده استفاده کنید و از نرم افزار های دیگری که به هر طریق برای شما ارسال می شود و ادعا می کنند که برای بانکداری الکترونیک مفید هستند استفاده نکنید.

 4- استفاده از شبکه‌های امن اینترنتی
از سیستم های عمومی اینترنت که در فضاهای مختلف موجوداند برای انجام عملیات بانکی استفاده نکنید. اینترنت‌های غریبه فضای مناسبی برای انتقال اطلاعات بانکی شما نیست.

 5-سطوح دسترسی اپلیکیشن ها را بررسی کنید:
یکی از امکانات خوبی که سیستم عامل های موبایلی در اختیار کاربران خود می گذارند این است که به هنگام نصب یک برنامه ، سطوح دسترسی آن را به شما نشان می دهند . مثلا اینکه این برنامه به چه اطلاعاتی دسترسی خواهد داشت . پس بدون بررسی هیچ برنامه‌ای را نصب نکنید. ممکن است به قیمت از دست دادن موجودی حساب بانکی تان تمام شود .

 6-اطلاعات بانکی خود را در برنامه نوت برداری گوشی یادداشت نکنید:
برنامه نوت گوشی شما جای مناسبی برای ذخیره اطلاعات نیست. مثل نوشتن رمز کارت بر روی کارت راه را برای سوء استفاده سود جویان باز می کند.

7- فروش یا امانت دادن گوشی به دیگران
اگر قصد دارید گوشی خود را بفروشید یا اینکه به کسی امانت بدهید ، ابتدا باید سعی کنید که هرگونه اطلاعات بانکی که در گوشی ذخیره شده است را پاکسازی کنید .

 8- آنتی ویروس فراموش نشود
برای گوشی‌تان یک آنتی ویروس اصلی و معتبر قرار دهید.

9-لینک ها خطرناکند
موقع استفاده از اینترنت موبایلتان این نکته را ازیاد نبرید که روی هر لینکی کلیک نکنید ممکن است در پی سرقت 
اطلاعات شما باشند. 

نرم­ افزارهای بانکداری قابل نصب روی تلفن­ های همراه امکانات زیادی  را فراهم کرده ­اند،به گونه­ ای که افراد پر مشغله، برای انجام امور بانکی خود از این نرم­افزارها استفاده می­ کنند؛اما استفاده ­کنندگان از این نرم­ افزارها باید نکات امنیتی را رعایت کرده و از گذرواژه‌های قوی استفاده کنند تا اگر تلفن آن‌ها به سرقت رفت، بتوانند، امنیت پول خود را تضمین کنند.
اگر کاربران اقدامات احتیاطی لازم را انجام ندهند، امکان کلاهبرداری از بسیاری از کاربران وجود دارد. 
به استفاده کنندگان از این نرم­ افزارها پیشنهاد می­ کنیم، نکات زیر را رعایت کنند:
 
1. نرم ­افزارهای ضد ویروس را بر روی تلفن همراه خود نصب کنید تا اگر برنامه یا محتوایی را دانلود می­ کنید، از دستگاه خود در برابر ویروس­ ها و نرم­افزارهای مخرب محافظت کنید؛
 
2. گذرواژه‌ها، اطلاعات شخصی و شماره حساب­ های بانکی خود را محرمانه نگه دارید. این اطلاعات را در اختیار هیچ شخصی قرار ندهید؛مگر آن­که خود شمااقدام به برقرار ارتباط کرده باشید و مطمئن باشید که با بانک یا نرم افزار ارائه شده از طرف بانک کار می­ کنید؛
 
3. گذرواژه‌ها، شماره رمز عبور شخصی (PIN)، و پاسخ­های مربوط به سوالات محرمانه نرم افزار یا شماره حساب­ های بانکی­ تان را در دستگاه خود ذخیره نکنید. اطمینان حاصل کنید که از گذر واژه‌های قوی که شامل ارقام، علائم و حروف است، استفاده می ­کنید؛
4. تلفن همراه یا دستگاه خود را به­ گونه­ ای تنظیم کنید تا وقتی که دستگاه روشن می­ شود از کاربر گذر واژه بخواهد. هیچ گاه دستگاه خود را به گونه­ ای تنظیم نکنید که به­ صورت خودکار با حساب بانکی ارتباط برقرار کند.
 
5. به پیام­های متنی که از شما شماره حساب بانکی­ تان را می­‌خواهند، پاسخ ندهید. تصور کنید که هر پیام ناخواسته و ناآشنا به قصد کلاهبرداری از شما ارسال شده است. بانک شما هرگز با ارسال پیام متنی با شما ارتباط برقرار نخواهد کرد؛
 
6. اگر تلفن همراه شما گم شد یا به سرقت رفت، مراتب را فوراً به شرکت ارائه دهنده خدمات تلفن همراه و بانک­ عاملی که خدمات مربوطه را پشتیبانی می­ کند، اطلاع دهید.

از آنجا که بحث امنیت در وسایل الکترونیکی است ، لازم دیدم روشهای حفظ اطلاعات این وسیله‌ها را نیز یادآوری کنم.

اگر قصد دارید کامپیوتر، تلفن هوشمند یا رایانه لوحی خود را دور بیندازید، هدیه دهید یا اینکه بفروشید، یک مشکل بزرگ وجود دارد که شاید به آن توجه نکنید و آن اینکه اگر اطلاعات موجود برروی این دستگاهها را به خوبی پاک نکنید، ممکن است قربانی حملات سرقت هویت شوید.

کاربران رایانه باید توجه داشته باشند که برای از بین بردن اطلاعاتی که نمی خواهند در اختیار فرد دیگری قرار گیرد پاک کردن فایلها با ابزارهای معمول سیستمی کافی نبوده و این ابزارها تهدیدها و حملات سرقت را برطرف نمی کنند بلکه باید کار پاکسازی دستگاه خود را بسیار عمیق تر و با دقت بیشتری انجام دهند.

 براین اساس در راستای حفظ امنیت اطلاعات در رایانه کاربران خانگی  به چند روش پاکسازی داده ها اشاره مینماییم.

راه حلی برای پاکسازی درایو سخت کامپیوتر

حذف کردن فایلها و برنامه ها و سپس پاک کردن تمامی داده ها از سطل آشغال (Recycle Bin) برای کاربری که قصد دارد کامپیوتر خود را دور بیندازد کار تقریبا بیهوده ای است؛ می توان گفت که هرکسی می تواند به سادگی و با استفاده از ابزارهای معمول در دسترس، داده هایی را که به این روش پاک شده اند بازیابی کند.

حتی اگر کاربر درایو سخت خود را فرمت مجدد کند، باز هم اگر کسی بخواهد می تواند داده های پاک شده آن را مجددا بازیابی کند؛ براین اساس این موضوع می تواند یک مساله جدی باشد.
در سال ۲۰۰۳، دو دانشجوی تحصیلات تکمیلی در آزمایشگاه علوم کامپیوتر دانشگاه ام آی تی، ۱۵۸ درایو سخت استفاده شده را از eBay و سایر منابع خریداری کردند که در این میان فقط داده های ۱۲ درایو به خوبی پاک شده بودند. اگرچه نزدیک به ۶۰ درصد از این درایوهای سخت مجددا فرمت شده بودند و بر روی حدود ۴۵ درصد از آنها هیچ فایلی موجود نبود؛ این درایوها حتی نمی توانستند بر روی یک کامپیوتر نصب شوند اما این دانشجویان توانستند با استفاده از یک سری ابزارهای خاص، داده های آنها را بازیابی کنند. آنها بیش از ۵۰۰۰ شماره کارت اعتباری، رکوردهای مالی شخصی و شرکتی، رکوردهای پزشکی و ایمیلهای شخصی را کشف کردند.

کاربر برای حفظ امنیت داده های خود باید از یک برنامه پاکسازی دیسک (به خصوص برنامه ای که مورد تایید استانداردها باشد) استفاده کند؛ این برنامه ها کل درایو سخت را چندین بار با داده های مختلف بازنویسی می کنند و این اطمینان را ایجاد می کنند که داده های اصلی به هیچ عنوان قابل بازیابی نیستند. البته در صورت استفاده از این برنامه ها باید صبور بود چرا که ممکن است پاکسازی کل درایو سخت چندین ساعت به طول بینجامد.

در صورتیکه کاربر از Mac استفاده می کند می تواند از Disk Utility که بر روی سیستمهای اپل جاسازی شده است استفاده کند؛ این ابزار را می توان در فولدر Applications/Utility یافت. همچنین می توان از برنامه های متفرقه نیز برای این کار استفاده کرد؛ این برنامه ها محتویات یک فایل را چندین بار بازنویسی می کنند و درایو سخت محلی، درایوهای سخت شبکه و درایوهای CD را کاملا پاکسازی می کنند.

پاکسازی تلفن‌های موبایل، تلفن‌های هوشمند و رایانه های لوحی

تلفنهای هوشمند و رایانه های لوحی کل زندگی کاربر را از لیستهای تماس، ایمیلها، رکوردهای تلفنهایی که زده است و تلفنهایی که به وی شده تا اطلاعات رسانه های اجتماعی و غیره را در یک بسته کوچک قرار می دهند و بنابراین بسیار مهم است که کاربر اطمینان حاصل کند که سایرین قادر نیستند به این اطلاعات دسترسی پیدا کنند.

یک راه حل برای این مشکل این است که کاربر برنامه ها و اطلاعات تماس خود را یکی یکی حذف کند اما احتمال انجام این کار به صورت موثر تقریبا نزدیک به صفر است. بنابراین کاربر باید به نحوی تلفن خود را به طور کلی ریست کند که داده های آن را حذف کرده و آن را به تنظیمات پیش فرض کارخانه بازگرداند.

نحوه انجام این کار به نوع سیستم عامل و همچنین گاهی به دستگاه کاربر بستگی دارد براین اساس دستوراتی که در گزارش ارائه شده دستوراتی عمومی است که باید در مورد اغلب دستگاهها کارساز باشند، اما به هر حال بهتر است کاربر به راهنمای دستگاه خود نیز نگاهی بیندازد تا از کار خود مطمئن شود.

پاکسازی سیستم عامل آندروئید

کاربر برای نسخه های پیش از آندروئید ۴٫۰ باید کلید Menu را از اسکرین Home فشار داده و Settings/Privacy/Factory data reset را انتخاب کند؛ با این کار هشداری به کاربر نمایش داده خواهد شد که باید در این هشدار بر روی Reset phone کلیک کند.

همچنین اگر کاربر کارت SD در تلفن خود دارد و نمی خواهد از داده های آن در تلفن بعدی خود استفاده کند باید اطمینان حاصل کند که گزینه Erase SD card را نیز انتخاب کرده باشد.

برای آندروئید ۴٫۰ یا نسخه های پس از آن نیز کاربر باید به بخش Settings رفته و به دنبال  Backup and reset بگردد و آن را انتخاب کرده و سپس در صفحه بعدی بر روی  Factory data reset کلیک کند. در این مرحله با یک پنجره هشدار با فهرستی از حسابهای کاربری که در حال حاضر داخل آنها است مواجه می‌شود.

پاکسازی رایانه های دارای سیستم عامل iOS

کاربران iOS نسخه ۵ برای پاکسازی سیستم خود باید به بخش Settings/General/Reset رفته و Erase all Content and Settings را انتخاب کنند. البته این اقدام مخصوص iOS نسخه ۵ بوده و ممکن است این پروسه برای سایر نسخه های این سیستم عامل تا حدی متفاوت باشد.

پاکسازی سیستم عامل Windows Phone ۷

برای پاکسازی سیستم عامل ویندوزفون ۷ کاربر باید به اسکرین Home رفته و بر روی Application Menu Key کلیک کند؛ سپس Settings/ System/About/ را انتخاب کرده و بر روی دکمه Reset your phone ضربه بزند.

پاکسازی سیستم عامل بلک بری

کاربران سیستم عامل بلک بری نیز برای پاکسازی سیستم عامل دستگاه خود باید به بخش تنظیمات Options/Security options/General settings رفته و بر روی منو کلیک کرده و سپس گزینه Wipe Handheld را انتخاب کنند.
اکنون کاربر می تواند با آسودگی خاطر، دستگاه خود را به فروش رسانده، هدیه داده و یا دور بیندازد.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.